Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων κ. Αθανάσιου Ροϊλού

Η εξέλιξη της μορφής της τοπικής αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, για τη Στεμνίτσα, περνά από:

i. Την Κοινότητα Στεμνίτσας,

ii. Το Δήμο Τρικολώνων και τώρα,

iii. Το Δήμο Γορτυνίας.

Κάθε επόμενη μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι διευρυμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων σε κάθε μορφή της τοπικής αυτοδιοίκησης λειτουργούσε για τη Στεμνίτσα και τους Στεμνιτσιώτες έτσι όπως υποχρεούται βάσει του καταστατικού του. Όταν επί Κοινότητας Στεμνίτσας διευρύνθηκε σε Δήμο Τρικολώνων, συνέχισε να πράττει αυτά που μπορούσε για το καλό της Στεμνίτσας. Η διεύρυνση του Δήμου Τρικολώνων σε Δήμο Γόρτυνίας είναι μια άλλη μορφή και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων θα πρέπει να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά του ένεκα αυτής της νέας μορφής. Επαναλαμβάνω ότι ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων λειτουργεί με βάση το καταστατικό του για το χωριό που λέγεται Στεμνίτσα.

Επιπρόσθετα, απορώ με τη θεωρητική τοποθέτηση του κυρίου Βασίλη Ι. Κλή περί αυξημένων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων. Αυτή η αόριστη αναφορά περί «ανάληψης πρωτοβουλιών», περί «σχεδιασμού», περί «ανάπτυξης», καθώς επίσης και η συγκριτική του διαπίστωση για τη μη ανάληψη, από πλευράς του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων, στο «πρόσφατο παρελθόν» πρωτοβουλιών, πρωτίστως εμένα με οδηγεί στο, κατά τα κοινώς λεγόμενα, συμπέρασμα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ως διατελέσας Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων, ο κύριος Β. Κλής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Τρικολώνων έχει περιορισμένες δυνάμεις και δυνατότητες τις οποίες καταθέτει και εξαντλεί στο συγκεκριμένο έργο που κάνει. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ποια είναι η οικονομική και ανθρώπινη δύναμη του Συνδέσμου. Αν κάποιος τρίτος που δεν είχε γνώση περί τίνος πρόκειται και που δε γνώριζε τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Τρικολώνων, θα θεωρούσε ότι ο τελευταίος είναι ένας δυνατός, εύρωστος θεσμοθετημένος οργανισμός. Αυτή την εξωπραγματική άποψη θα ήταν δυνατό να έχει ένας ξένος, αλλά να την έχει και ο συγκεκριμένος συμπατριώτης μας, με ξενίζει. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στις καλές προθέσεις του, αλλά στο εξωπραγματικό των θέσεών του. Όταν όμως οι μη ρεαλιστικές απόψεις καταγράφονται ως επαναλαμβανόμενη κριτική για το μη γενόμενο αυτών, τότε υπάρχει η υποψία της προθέσεως.

Και επειδή «ουδείς αλάνθαστος», για την ενδεχόμενη εκείνη περίπτωση που εγώ προσωπικά έχω κάνει λάθος για αυτά τα οποία λέγω και κάνω, απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Β. Κλή, αντί να παραθέτει απλά θεωρητικά ιδέες και απόψεις, να συμβάλει έμπρακτα ο ίδιος, ως μέλος του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων και πρώην Πρόεδρός του, κάνοντας χρήση του Συνδέσμου και έχοντας παράλληλα την αρωγή των μελών του Δ.Σ.

Επιπλέον, όσον αφορά στην αναφορά του στα άρθρα μου στην εφημερίδα, που είχαν σχέση με τον απερχόμενο Δήμαρχο Τρικολώνων, έχω να δηλώσω ότι είναι υποχρέωσή μου και όχι δικαίωμά μου η αναφορά μου στο πρόσωπο του Γ. Μπαρούτσα. Είναι δε βασική αρχή της ηθικής, της κουλτούρας και της προσωπικότητάς μου να ευχαριστώ και να εκφράζομαι θετικά όταν διαπιστώνω ότι έχω ανάγκη να το πράξω. Ο Γ. Μπαρούτσας δεν έχει κάνει σε εμένα κανένα προσωπικό όφελος. Με την ιδιότητα, όμως, του Προέδρου του Δ.Σ. του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων κοινοποίησα μέσω της εφημερίδας το «ευχαριστώ» για το έργο του και τη συνολική του προσφορά στη Στεμνίτσα.

Μεταξύ του να πω κάτι κακό, κάτι καλό ή να μην πω τίποτα, προτιμώ πάντα να λέω κάτι καλό. Θα παρότρυνα και τον κ. Κλή να ακολουθήσει αυτή την αρχή και ίσως διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους γύρω του να είναι καλύτερο από ότι θα πίστευε.

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν ότι η εφημερίδα δεν είναι σημείο αντιπαλότητας και προσωπικών αντιπαραθέσεων ούτε και θα το επιτρέψω να γίνει κάτι τέτοιο. Στο παρελθόν διαπιστώσαμε, δυστυχώς, ότι δεν έχουμε την ωριμότητα να κάνουμε χρήση της εφημερίδας σαν καλό εργαλείο. Τα τελευταία χρόνια η εφημερίδα έχει ένα άλλο σκεπτικό και αντανακλά τις απόψεις του Δ.Σ. για ομόνοια και σύμπνοια. Ας εξαντλήσουμε, λοιπόν, πρώτα τον καλό μας εαυτό γράφοντας στην εφημερίδα και θα έρθει έπειτα από μόνη της η στιγμή και της «ελεύθερης έκφρασης». Ας μάθουμε να είμαστε ανιδιοτελείς, απελευθερωμένοι από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλίες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχω δεσμευτεί να δημοσιεύεται κάθε άρθρο το οποίο αναφέρεται στο όνομά μου ανεξαρτήτως κριτικής και χαρακτηρισμών. Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου των απόψεων του κυρίου Β. Κλή, είναι μια απόδειξη επί τούτου. Μου κάνει εντύπωση, όμως, πώς είναι δυνατόν να σχολιάζονται τα δικά μου καλά λόγια. Αν ενοχλούνται ορισμένοι από τις καλές προθέσεις και τα καλά λόγια, σκεφτείτε πόσο θα πρέπει να ενοχληθεί κάποιος άλλος αν θιχτεί από μια άκομψη έως και απαράδεκτη κριτική. Για το λόγο αυτό, η δημοσίευση άρθρων τα οποία θίγουν πρόσωπα ή δημιουργούν την απαρχή μη πρόσφορων και παραγωγικών αντιπαραθέσεων, δε δύναται να δημοσιεύονται, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός της εφημερίδας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στο περί «δημοσίου διαλόγου» και «σκοταδισμού» σχόλιο. Δεν αποτελεί αδυναμία μου ή έλλειψη επιχειρημάτων, αλλά θεωρώ ότι είναι μέρος αυτών που ήδη ανέφερα ανωτέρω, ότι δηλαδή είναι δείγμα της πρόθεσής μας να βυζαντινολογούμε, έχοντας προ των Πυλών μας τους Βαρβάρους.

Σημείωση: Εκτός της εφημερίδας, ούτε και η ιστοσελίδα θα επιτρέψουμε να γίνει σημείο αντιπαραθέσεως.

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητέ Πρόεδρε,
  Με αφορμή την επιστολή σου-απάντηση στην επιστολή του κου Β. Κλή επιθυμώ να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις .
  1. Το όνομα του δήμου μας είναι δήμος ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ και όχι δήμος ΓΟΡΤΥΝΟΣ , όπως πιθανώς από λάθος αναφέρεται στην επιστολή σας.

  2. Σχετικά με την δημοσίευση η όχι επιστολών , απόψεων και προτάσεων που αφορούν το χωριό μας η και τον ευρύτερο δήμο, θεωρώ πως οι απόψεις σας αποτελούν απάντηση και στην δική μου πρόταση-ερώτηση για άνοιγμα τις εφημερίδας σε δημοσιεύσεις. Βέβαια δικαιούμαι εδώ να επισημάνω πως το αντίθετο θα αποτελούσε για μένα έκπληξη δεδομένου ότι έχω προσωπικές εμπειρίες από την μη δημοσίευση επιστολών μου στο απότερο αλλά και πρόσφατο παρελθόν. Χαριτολογώντας θα σας θυμίσω πως όταν συνταξιοδοτήθηκα απέστειλα ευχαριστήρια επιστολή προς τους συμπατριώτες μας αλλά και τους κατοίκους του Νομού Αρκαδίας για την άριστη συνεργασία με αυτούς και τους φορείς αλλά και για την υποστήριξή τους προς εμένα και τον ΟΤΕ του οποίου διετέλεσα Διευθυντής επί 10 χρόνια προσφέροντας πολλά κατά κοινή ομολογία τόσο στο χωριό μας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς η επιστολή αυτή ποτέ ΔΕΝ δημοσιεύθηκε στη ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ.Μάλλον δεν υπάκουε στους κανόνες δεοντολογίας και λογοκρίθηκε.
  3. Σχετικά με τα λοιπά που αναφέρονται στην επιστολή σας αλλά και στην εφημερίδα για τον λαπά και τον αθεράπευτο Στεμνιτσιώτη, ας αφήσουμε ελεύθερο τον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
  Φιλικά Νίκος Αγγελακόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή